Tender... Hoe, wat, waarom?

De nieuwjaarsborrel. De plek om met collega’s te proosten op het nieuwe jaar, onder het genot van een overheerlijke oliebol. Met of zonder krenten. Met of zonder dikke laag poedersuiker. Natuurlijk willen we voor onze klanten de lekkerste oliebol. Maar we willen ook dat de oliebol er op tijd is, altijd van dezelfde kwaliteit is en voor de juiste prijs geleverd wordt.
 
Wat is een tender?

Niet alleen voor oliebollen, maar voor alle producten en categorieën die we voeren, schrijven we bij Compass regelmatig tenders uit. Dit doen we op basis van een kalender, waardoor iedere categorie eens in de zoveel tijd belicht wordt.
 
“Een tender is een procedure waarbij door middel van inschrijving getracht wordt een bepaalde dienst of product te verkrijgen, die op basis van factorenafweging wordt verleend of verstrekt. Factoren zijn vaak prijs en/of kwaliteit. Tenderprincipes worden in verschillende economische processen gebruikt. Tender wordt in het Engels gebruikt voor het Nederlandse begrip Aanbesteding.”
 
Waarom schrijven wij een tender uit?

- Het verkrijgen van een betere deal voor onze klanten
- Verbeteringen doorvoeren op allerlei fronten (bijvoorbeeld; logistiek, kwaliteit, prijs, leverbetrouwbaarheid, innovatie)
- Om concurrentie te stimuleren
- Om alle leveranciers een gelijke kans te geven

Door middel van een tender kunnen verschillende partijen laten zien dat ze met ons willen samenwerken. Dit geeft ons de kans om partijen goed met elkaar te vergelijken en daar de beste uit te kiezen. 
 
Wat moeten we daarvoor doen?

Allereerst vragen we achtergrondinformatie over de bedrijven op om in te schatten of ze aan onze wensen en eisen kunnen voldoen. Daaruit kiezen we een aantal leveranciers die offertes mogen uitbrengen. Naast prijzen leveren ze ook monsters aan. Wij organiseren proeverijen waarbij collega’s van allerlei afdelingen uit de Compass organisatie deelnemen. Zo creëren we veel draagvlak voor de (eventueel) nieuwe leverancier.
 
Vervolgens gaan we met de leveranciers in gesprek. Hierbij worden offertes en recepturen vaak in overleg nog aangepast. Uiteindelijk kiezen we de leverancier die het beste aansluit op onze wensen, behoeften en strategie. Zo’n proces kan wel 3 tot 6 maanden duren.
 
Zo hebben we ook onze nieuwe bakker voor dit jaar gekozen. Dankzij hen overheerlijke oliebollen tijdens de nieuwjaarsreceptie.
 
Door: Marcha Toonen – Assistent Inkoper (Inkoopcluster Compass Benelux)

Overige blogs

20 maart 2019

Vergelijkt u ham met ham?

Als sales medewerker van Xandrion worden we met enige regelmaat uitgenodigd bij onze leveranciers. Natuurlijk goed, want zo krijgen wij gevoel bij de dienst of product die de leverancier aan onze klanten levert. Zo waren wij recent te gast bij één van de nieuw aangesloten leveranciers; Aarnink Vleeswaren.

23 juli 2018

Terug kijken & vooruit kijken

Xandrion is uitgegroeid van een coöperatief samenwerkingsverband RICN tot een organisatie die deel uit maakt van Compass Group PLC, een wereldwijd en beursgenoteerd bedrijf. Wat een mooi verhaal!

15 mei 2018

Delen & Spelen

Afgelopen maand zijn wij de spreekwoordelijke hei op gegaan. In Shanna’s blog leest u hier alles over.

1 april 2018

Het jaarlijkse feestje

6 december 2017

WOL

8 november 2017

Second Opinion

12 oktober 2017

Aandacht, aandacht, aandacht…

11 oktober 2017

Let’s really focus on retention

3 augustus 2017

Groupies

25 april 2017

De kracht van het collectief

23 maart 2017

De telefoon staat roodgloeiend

2 maart 2017

Op deelnemerbezoek

27 september 2016

De telefoon gaat alweer…

8 september 2016

Over hygiëne valt niet te twisten

31 augustus 2016

Ontploffingsgevaar

10 augustus 2016

Wat een mooi huwelijk!

 

Contact

Xandrion - Uw inkoopnetwerk
Bezoekadres
Stationsweg 95, 6711 PM Ede
Telefoonnummer+31 (0)318 - 421 655
E-mailadres
KvK 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
Gegevens verzenden
Compass Group
Xandrion is onderdeel van Compass Group Nederland Holding B.V.
Xandrion BV staat ingeschreven bij KvK Centraal Gelderland 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
 
© Xandrion | privacy statement