De kracht van het collectief

Het leuke aan het werken bij Xandrion is voor mij het feit dat iedere dag anders is. We werken voor een groep enthousiaste ondernemers met prachtige bedrijven. Het blijft bijzonder dat dit 20 jaar geleden heel klein ontstaan is doordat een paar initiatiefrijke ondernemers bedachten dat ze door het delen van kennis en het gezamenlijk naar buiten treden, een sterkere positie konden innemen richting leveranciers. Een eerste stap tot het professionaliseren van inkoop. In de loop der tijd is die unieke propositie niet eens meer zo uniek en zijn er meer inkoopinitiatieven ontstaan, gericht op één specifieke branche of heel algemeen binnen MKB.

We startten destijds voor de recreatie met een uniek propaangas contract, het gezamenlijk aanbesteden van energie en afval en zo groeide het pakket steeds verder en verder. Toen nog vanuit een coöperatieve gedachte maar hoe groter het aantal ondernemers dat mee ging doen, des te lastiger dit werd. Dus uiteindelijk werd het een BV.

Twintig jaar later zit die coöperatieve gedachte toch nog absoluut in het Xandrion DNA. Dagelijks ontvangen we facturen en contracten vanuit deelnemers die graag willen dat wij even met hen meekijken. Dit zorgt ervoor dat we de aangesloten leveranciers scherp houden en bovendien levert het ontzettend veel informatie op om nieuwe contracten uit te onderhandelen voor onze deelnemersgroep. Dit hebben we ook echt nodig! Het is erg leuk om te allen tijde een klankbord te hebben aan onze deelnemers: waar moeten we rekening mee houden bij de onderhandelingen, welke ervaringen zijn er met de verschillende leveranciers en waar moeten we absoluut niet aan beginnen? Door deze interactie met onze deelnemersgroep blijven we een hecht collectief waarin we veel waarde toevoegen voor elkaar en elkaar helpen met de dagelijkse praktijk van inkopen.

Uiteraard worden we ook geconfronteerd met minder leuke zaken. Leveranciers die zich niet aan de overeengekomen afspraken houden, maar ook deelnemers die er hun eigen agenda op nahouden. Het gebeurt nog wel eens dat de Xandrion afspraken gebruikt worden om eigen onderhandelingen te voeren. Dit levert absoluut iets op: leveranciers kunnen altijd nóg dieper gaan om klanten binnen te halen of te houden. Helaas is dit vaak een winst voor de korte termijn en schaadt dit het groepje ondernemers dat gestart is met het onderhandelen van collectieve inkoopcondities.  

Ik ben ontzettend trots om een bijdrage te leveren aan dat wat een aantal initiatiefrijke ondernemers zijn gestart en wat nu nog steeds staat als een huis. Laten we met zijn allen scherp blijven op de markt en naar elkaar, want samen zijn we verantwoordelijk voor het DNA van Xandrion! 

Door: Nicole Diepeveen - Contractmanagement & Communicatie

Overige blogs

20 maart 2019

Vergelijkt u ham met ham?

Als sales medewerker van Xandrion worden we met enige regelmaat uitgenodigd bij onze leveranciers. Natuurlijk goed, want zo krijgen wij gevoel bij de dienst of product die de leverancier aan onze klanten levert. Zo waren wij recent te gast bij één van de nieuw aangesloten leveranciers; Aarnink Vleeswaren.

23 juli 2018

Terug kijken & vooruit kijken

Xandrion is uitgegroeid van een coöperatief samenwerkingsverband RICN tot een organisatie die deel uit maakt van Compass Group PLC, een wereldwijd en beursgenoteerd bedrijf. Wat een mooi verhaal!

15 mei 2018

Delen & Spelen

Afgelopen maand zijn wij de spreekwoordelijke hei op gegaan. In Shanna’s blog leest u hier alles over.

1 april 2018

Het jaarlijkse feestje

15 januari 2018

Tender... Hoe, wat, waarom?

6 december 2017

WOL

8 november 2017

Second Opinion

12 oktober 2017

Aandacht, aandacht, aandacht…

11 oktober 2017

Let’s really focus on retention

3 augustus 2017

Groupies

23 maart 2017

De telefoon staat roodgloeiend

2 maart 2017

Op deelnemerbezoek

27 september 2016

De telefoon gaat alweer…

8 september 2016

Over hygiëne valt niet te twisten

31 augustus 2016

Ontploffingsgevaar

10 augustus 2016

Wat een mooi huwelijk!

 

Contact

Xandrion - Uw inkoopnetwerk
Bezoekadres
Stationsweg 95, 6711 PM Ede
Telefoonnummer+31 (0)318 - 421 655
E-mailadres
KvK 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
Gegevens verzenden
Compass Group
Xandrion is onderdeel van Compass Group Nederland Holding B.V.
Xandrion BV staat ingeschreven bij KvK Centraal Gelderland 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
 
© Xandrion | privacy statement