Over keukenhygiëne valt niet te twisten…Of toch wel?

Ronddwalende kakkerlakken, verstopte riolering, uitgedroogde muizen- en rattenkeutels, blauw beschimmelde vleeswaren…De lijst met ondeugdelijke praktijken bij een bepaalde groep restaurants in Nederland is helaas eindeloos.
 
Vorige week maakte RTL Nieuws de namen bekend van de 172 restaurants die binnen twee jaar drie verschillende boetes opgelegd hebben gekregen door de NVWA. RTL heeft de namen bekend gemaakt omdat zij vinden dat klanten het recht hebben om te weten wat er gebeurt in de keukens van restaurants waar zij eten. “Hoe sneller die informatie openbaar wordt, hoe beter, maar wij vinden niet dat restaurants het geheim mogen houden als zij zich in het verleden niet aan de regels hielden. Bovendien gaat het in dit geval om restaurants die onder verscherpt toezicht staan en dus meerdere overtredingen hebben begaan”, aldus RTL Nieuws.
 
Oneerlijke concurrentie
Zowel KHN als een groot aantal van de betreffende restaurants is het niet eens met de openbaarmaking van alle controlegegevens bij horecabedrijven. Zij geven als tegenargument onder andere aan dat het gaat om gegevens uit 2015 en dat het dus zo kan zijn dat het restaurant inmiddels weer aan alle eisen voldoet. Daarnaast zou de NVWA niet in staat zijn om alle horecabedrijven op een gelijke manier te inspecteren en is er op deze manier sprake van oneerlijke concurrentie.
 
Bescherm de restaurantgast
De NVWA geeft op haar beurt aan dat het openbaar maken van gegevens een zeer effectief middel kan zijn om bedrijven te doen bewegen om hun nalevingsgedrag te verbeteren. Met als uiteindelijk doel; het beschermen van de restaurantgast. In de toekomst wil de NVWA alle inspectieresultaten met naam en adresgegevens van de geïnspecteerde bedrijven op haar website publiceren.
 
Een lastige kwestie
Uiteraard zou er overal volgens de hygiënecode gewerkt moeten worden en staat het welzijn van de klant voorop. Maar zodra een bedrijfsnaam eenmaal een slechte reputatie heeft, gaat dit niet zo maar weg. Bij een bedrijfsovername of wisseling in bedrijfsleiding kan het nog wel eens problemen opleveren om schoon schip te maken. Het web staat inmiddels vol met tips om publicatie aan te vechten, zoals bijvoorbeeld op de website van Misset Horeca.
 
Voorkomen is beter dan genezen
Het mooiste is natuurlijk dat er geen slechte inspectieresultaten zijn die gepubliceerd kunnen worden. Wij zijn onlangs met vijf deelnemers een pilot gestart voor voedselveiligheidsaudits met Xandrion leverancier C-mark. Het is een hot item en wij waren benieuwd in hoeverre onze Xandrion deelnemers hier interesse in hebben. Deze vijf deelnemers hebben ontzettend enthousiast gereageerd op de voedselveiligheidsaudits. Ze weten na uitvoering van de audit direct of én waar er verbeterpunten liggen, zodat ze alles tip top in orde kunnen maken. Indien gewenst kunnen er ook voedselveiligheidstrainingen gevolgd worden bij C-mark.
 
Voor meer informatie hierover kunt u ons natuurlijk altijd bellen op 0318-421655.
 
Door: Shanna de Jong – Contractmanagement & Communicatie

Overige blogs

20 maart 2019

Vergelijkt u ham met ham?

Als sales medewerker van Xandrion worden we met enige regelmaat uitgenodigd bij onze leveranciers. Natuurlijk goed, want zo krijgen wij gevoel bij de dienst of product die de leverancier aan onze klanten levert. Zo waren wij recent te gast bij één van de nieuw aangesloten leveranciers; Aarnink Vleeswaren.

23 juli 2018

Terug kijken & vooruit kijken

Xandrion is uitgegroeid van een coöperatief samenwerkingsverband RICN tot een organisatie die deel uit maakt van Compass Group PLC, een wereldwijd en beursgenoteerd bedrijf. Wat een mooi verhaal!

15 mei 2018

Delen & Spelen

Afgelopen maand zijn wij de spreekwoordelijke hei op gegaan. In Shanna’s blog leest u hier alles over.

1 april 2018

Het jaarlijkse feestje

15 januari 2018

Tender... Hoe, wat, waarom?

6 december 2017

WOL

8 november 2017

Second Opinion

12 oktober 2017

Aandacht, aandacht, aandacht…

11 oktober 2017

Let’s really focus on retention

3 augustus 2017

Groupies

25 april 2017

De kracht van het collectief

23 maart 2017

De telefoon staat roodgloeiend

2 maart 2017

Op deelnemerbezoek

27 september 2016

De telefoon gaat alweer…

31 augustus 2016

Ontploffingsgevaar

10 augustus 2016

Wat een mooi huwelijk!

 

Contact

Xandrion - Uw inkoopnetwerk
Bezoekadres
Stationsweg 95, 6711 PM Ede
Telefoonnummer+31 (0)318 - 421 655
E-mailadres
KvK 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
Gegevens verzenden
Compass Group
Xandrion is onderdeel van Compass Group Nederland Holding B.V.
Xandrion BV staat ingeschreven bij KvK Centraal Gelderland 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
 
© Xandrion | privacy statement