ENGIE, administratieve kijk achter de schermenVorige week hebben mijn collega Martijn Gijsbers en ik een kijkje mogen nemen in de Maxima Centrale in combinatie met een administratieve kijk achter de schermen bij ENGIE. Ik ben in ieder geval wat wijzer geworden deze dag.

In 2008 is er gestart met de bouw van De Maxima Centrale op de plek waar voorheen de Flevocentrale stond. Het is een prachtige locatie op de rand van de Flevopolder, aan het IJsselmeer. In 2010 is de centrale in gebruik genomen. Om elektra te produceren wordt er gebruik gemaakt van twee gasgestookte STEG-eenheden welke weer gekoeld worden met gezuiverd water uit het IJsselmeer. De Maxima Centrale is de modernste, schoonste en energie-efficientste elektriciteitscentrale van de wereld, met een rendement van bijna 60% (ter vergelijk: kolencentrales behalen een rendement van ongeveer 30%). Deze centrale kan maximaal 878 mWh produceren.

Wist u dat er elektra geproduceerd wordt op basis van de behoefte? 
We werden rondgeleid door twee gepensioneerde werknemers die de rondleiding levendig maakten met verhalen over hoe het er vroeger aan toe ging in centrales. Frappant was ook dat in de centrale zelf op de werkvloer amper een man aan het werk is. De hele centrale wordt middels 1 druk op de knop in werking gezet en het hele proces met betrekking tot het opwekken van elektra wordt bewaakt door diverse monitoren. Wist u dat er elektra geproduceerd wordt op basis van de behoefte? Deze behoefte wordt gemonitord door Tennet (transmissiebeheerder). Tennet houdt zich bezig met de balanshandhaving tussen de vraag en aanbod van elektriciteit. Het is (nog) niet mogelijk om elektra op te slaan.
Voor ons was dit een unieke kans en ervaring om een energie centrale van binnen te zien.

Wederzijds begrip
Daarnaast zijn we ook goed geïnformeerd over de administratieve werkprocessen bij ENGIE. Vaak leek een vraag of een case voor ons zo eenvoudig op te lossen en begrepen wij ook niet waarom een antwoord lang op zich liet wachten of waarom iets niet realiseerbaar was. Met deze informatie kunnen we u als klant bij ENGIE beter informeren. Tevens hebben we één en het ander vernomen over de energiebelasting en terugleveringen.

Hieronder enkele tips en weetjes:
 - Geef wijzigingen, aan- en afmeldingen, meterstanden, mutaties betreffende facturering e.d. op tijd door. Het is bijna niet mogelijk om deze administratieve handelingen met terugwerkende kracht te realiseren. Dit heeft o.a. te maken met de netbeheerder en diens administratie.
-  De energiebelasting wijzigt met ingang van 2019. (indicatie: gas + € 0,03 per m3 en elektra - € 0,007 per kWh). Dit zal u gaan merken op uw factuur. De opslag voor duurzame energie gaat omhoog. Deze verhoging is nodig om de verplichtingen met betrekking tot de verduurzaming te kunnen bekostigen. De heffingskorting wordt verlaagd met € 50,- per jaar. We weten pas aan het einde van dit jaar met welk bedrag de belastingen, verhogingen en verlagingen definitief gewijzigd zullen gaan worden. Dit besluit gaat na Prinsjesdag eerst nog langs de Eerste/Tweede Kamer. We zullen u hierover informeren.
- Met ingang van 2020 komt de salderingsregeling voor teruglevering van kleinverbruikers te vervallen en zal er gewerkt gaan worden met een terugleveringsubsidie.
- Het huidige elektranetwerk is nog niet volledig toereikend om aan de toenemende vraag naar elektra (in plaats van gas) en terugleveringen te voldoen. Op korte tijd is hier ook nog geen oplossing voor.

Mocht u vragen hebben met betrekking tot energie of interesse hebben in ons energie collectief, neem dan gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Groetjes & een zonnige zomer toegewenst,

Marian Okhuijzen Mulder

Overige blogs

23 juli 2018

Terug kijken & vooruit kijken

Xandrion is uitgegroeid van een coöperatief samenwerkingsverband RICN tot een organisatie die deel uit maakt van Compass Group PLC, een wereldwijd en beursgenoteerd bedrijf. Wat een mooi verhaal!

15 mei 2018

Delen & Spelen

Afgelopen maand zijn wij de spreekwoordelijke hei op gegaan. In Shanna’s blog leest u hier alles over.

1 april 2018

Het jaarlijkse feestje

Ieder jaar in maart vragen wij onze deelnemers hun gedane inkoop van het jaar ervoor te controleren, zodat wij hun eindejaarbonus kunnen uitkeren. Voor met name Financieel Analist Robin Vonk is dit een erg drukke periode.

15 januari 2018

Tender... Hoe, wat, waarom?

6 december 2017

WOL

8 november 2017

Second Opinion

12 oktober 2017

Aandacht, aandacht, aandacht…

11 oktober 2017

Let’s really focus on retention

3 augustus 2017

Groupies

25 april 2017

De kracht van het collectief

23 maart 2017

De telefoon staat roodgloeiend

2 maart 2017

Op deelnemerbezoek

27 september 2016

De telefoon gaat alweer…

12 september 2016

De dag van ... Marian

8 september 2016

Over hygiëne valt niet te twisten

31 augustus 2016

Ontploffingsgevaar

10 augustus 2016

Wat een mooi huwelijk!

 

Contact

Xandrion - Uw inkoopnetwerk
Bezoekadres
Stationsweg 95, 6711 PM Ede
Telefoonnummer+31 (0)318 - 421 655
E-mailadres
KvK 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
Gegevens verzenden
Xandrion nieuwsbrief
Ik wil de Xandrion nieuwsbrief ontvangen
Compass Group
Xandrion is onderdeel van Compass Group Nederland Holding B.V.
Xandrion BV staat ingeschreven bij KvK Centraal Gelderland 09118464
BTW nr. NL8097.67.831.B01
 
© Xandrion | privacy statement